We werken steeds langer door, maar hoe gaan we fit naar de finish en hou je het ziekteverzuim in bedwang?
Doordat de AOW leeftijd steeds verder opschuift, krijg je als werkgever steeds vaker te maken met ouder wordende werknemers. In de praktijk zien we dat deze werknemers het steeds lastiger vinden het tempo bij te benen en wellicht ook daardoor vaker een hoger ziekteverzuim hebben. Het is voor de meeste werkgevers een hele uitdaging het commercieel belang en persoonlijk welzijn van je werknemers goed op elkaar af te stemmen.
Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je werknemers te ondersteunen in de laatste jaren van hun werkzame leven en die passend kunnen zijn binnen jouw onderneming. Welke mogelijkheid het best passend is hangt af van je wensen. Onderstaand lichten we een drietal mogelijkheden toe.
Dit is een regeling waarbij een gedeelte van de arbeidsuren van de oudere generatie wordt overgenomen door de jongere generatie. De senioren worden gestimuleerd om uren in te leveren (maximaal 50%). Dit gebeurt door de ingeleverde werkuren slechts gedeeltelijk met het loon te verrekenen en de pensioenopbouw (meestal) volledig voort te zetten. Doel van het generatiepact is; oud vervangen door jong in combincatie met kennisuitwisseling.
Voorbeeld: Een oudere werknemer blijft 80% werken, daarvoor krijgt hij 90% salaris en 100% pensioenopbouw. Of een werknemer werkt nog 60%, krijgt daarvoor 80% salaris en bouwt 100% pensioen op.
Is die kennisoverdracht minder relevant dan kun je als werkgever overwegen een demotieregeling in te voeren. Voorwaarden van een demotieregeling is dat een werknemer voor tenminste 50% kan blijven werken. Voor dat deel dat de werknemer niet meer werkt, vraagt hij/zij een WW uitkering aan. De werkgever kan in het geval van een demotie de pensioenopbouw voor 100% voortzetten.
Sinds dit jaar bestaat ook de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken en vanuit de werkgever een financiële compensatie te ontvangen als overbrugging tot de AOW leeftijd. Dit is In combinatie met het vervroegen van opgebouwde pensioenrechten een mooie oplossing als werken echt helemaal niet meer gaat.
Zorg dat je werknemers fit de finish halen. Daarmee toon je goed werkgeverschap én goed ondernemerschap. Bel of mail ons gerust. We lichten de mogelijkheden graag persoonlijk toe en helpen je met het maken van de juiste keuze.
De kerncijfers voor 2022 zijn bekend. Jaarlijks maakt het ministerie van financiën de kerncijfers bekend. De kerncijfers heb je nodig voor het berekenen van de ...
Traditioneel worden op 1 januari de nieuwe premies voor collectieve inkomensverzekeringen vastgesteld. Op basis van deze nieuwe premies ontvang je een verlengingsvoorstel van je uitvoerder.
Jaarlijks prolongeert je pensioenregeling. Dat doet de pensioenuitvoerder om ervoor te zorgen dat alle gegevens van jouw medewerkers één keer per jaar worden geactualiseerd. Om ...
Loondispensatie is een regeling waarbij het jou als werkgever wordt toegestaan tijdelijk een lager loon uit te betalen en bestaat ...
In 2006 besloot de toenmalige regering dat langer doorwerken de nieuwe norm werd. Regelingen om eerder te stoppen met werken werden vanaf toen niet langer ...