Een werknemer treedt in dienst of gaat uit dienst. Als werkgever moet jij dan wat zaken regelen voor het pensioen van de werknemer. Maar heb je ook al gedacht aan de waardeoverdracht van het pensioen van de werknemer? Welke informatie moet je meegeven? En welke risico’s loop je als werkgever?
Als een werknemer in dienst treedt of uit dienst gaat ontstaat het wettelijke recht op waardeoverdracht. Zowel de oude als de nieuwe werkgever is verplicht een (ex-) werknemer te wijzen op het recht op waardeoverdracht. Dat kun je als werkgever bijvoorbeeld doen in het aanmeldingspakket of in de ontslagbrief. Waardeoverdracht is echter niet altijd zinvol dus raad een (ex-) werknemer altijd aan om hier advies over in te winnen. Een veelgehoord argument om niet over te dragen is dat de werknemer denkt dat hier kosten aan verbonden zijn. Dat is zeker niet het geval, eventuele kosten komen voor rekening van de werkgever.
Sinds 1 januari 2015 is de wettelijke aanvraagtermijn van maximaal 6 maanden komen te vervallen. Dit geldt alleen voor werknemers die op of na 1 januari 2015 van baan gewisseld zijn. Hierdoor zijn ex-werknemers niet meer gebonden aan een termijn maar kan altijd een verzoek tot waardeoverdracht gedaan worden. Uiteraard kunnen oude pensioenen alsnog bij een baanwissel overgedragen worden of als alle partijen mee willen werken kan op vrijwillige basis een verzoek tot waardeoverdracht opgestart worden.
De wettelijk te hanteren rekenrente is voor 2017 vastgesteld op 0,864%. Dit betekent dat het duurder is geworden om pensioen in te kopen. Deze rekenrente is fors lager dan de meeste werkgevers in hun overeenkomst met de pensioenuitvoerder hebben afgesproken. Bij waardeoverdrachten van ex-werknemers ontstaan hierdoor soms forse bijbetalingsverplichtingen.
Bij waardeoverdracht is de overdragende pensioenuitvoerder rente verschuldigd over de overdrachtswaarde. Dit rentepercentage heeft een ondergrens bereikt van 0%.
Door het verschil in de rekenrente die een werkgever heeft afgesproken met zijn pensioenuitvoerder en de (op dit moment veel lagere) rente die wettelijk is vastgesteld, ontstaan er soms forse bijbetalingsverplichtingen bij waardeoverdracht. Per 1 januari 2013 is er voor kleine werkgevers (maximaal een loonsom van 760.000,-) een maatregel van kracht waarbij de bijbetalingsverplichting voor een werkgever beperkt wordt. Deze maatregel geldt per 1 januari 2015 voor alle werkgevers. De maatregel houdt in dat werkgevers niet verplicht zijn om mee te werken aan een individuele waardeoverdracht als de bijbetalingsverplichting hoger is dan € 15.000,00 en als dat meer dan 10% van de overdrachtswaarde is.
Indien een werknemer pensioen opbouwt uit netto inkomen omdat zijn salaris boven het fiscaal maximale pensioengevende loon uitstijgt, kan ook dit pensioen worden overgedragen na uitdiensttreding. Dit kan echter alleen als de nieuwe pensioenuitvoerder ook een netto pensioenregeling aanbiedt. Dit is met terugwerkende kracht per 1 januari 2015 mogelijk gemaakt.
Wij zijn jouw specialist als het gaat over pensioen. Heb je advies nodig over waardeoverdracht? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op!
Met pensioen gaan biedt altijd nieuwe mogelijkheden. Meer tijd voor hobby’s, meer tijd om te reizen… en wie weet levert dat nog een nieuwe liefde ...
Met pensioen gaan. In het verleden ging je op je 65ste met pensioen. Of zelfs eerder want er waren regelingen die het mogelijk maakten om ...
Een basisverzekering voor iedereen. Dat is wat het huidige kabinet wil. Aanleiding is het grote aantal ondernemers dat niet verzekerd is voor arbeidsongeschiktheid. Dit is ...
Op 1 maart 2020 gaat de meldingsplicht in voor werkgevers binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland die in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren. ...
Bijna 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. De Wet verevening pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) regelt de verdeling van ouderdomspensioen bij een echtscheiding of ...